Η «Δια της Κοίλης οδός», από την Αθήνα του Ηρόδοτου του στην σύγχρονη Ευρωπαϊκή Αθήνα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Teachers 4 Europe
στο πλαίσιο του γνωστικού αντικειμένου: Θεατρική Αγωγή
Ελισάβετ Σταυρίδου Θεατρολόγος – Ηθοποιός
76ο Δημοτικό Σχολείο Αθήνας – Άνω Πετράλωνα
Η εκπαιδευτική δράση
Η οδός Κοίλης είναι μια υπερτοπικής σημασίας οδός. Στους κλασικούς χρόνους ο δήμος της Κοίλης αποτέλεσε έναν από τους πλέον πολυσύχναστους των Αθηνών, ο οποίος απέκτησε μεγάλη εμπορική κίνηση διότι απ' αυτόν διέρχονταν σημαντικοί οδικοί άξονες μέσω δύο πυλών του Θεμιστόκλειου Τείχους, που συνέδεαν την περιοχή του Άστεως με το Φάληρο και τον Πειραιά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μεγάλης εμπορικής και οδικής αρτηρίας αποτελεί η γνωστή από τον Ηρόδοτο ''διά Κοίλης οδός''. Η συνοικία της Μελίτης εξελίχτηκε σε μία από τις πλέον αριστοκρατικές συνοικίες της πόλης, όπου είχαν τις κατοικίες τους σημαντικές προσωπικότητες του δημοσίου βίου, όπως ο Θεμιστοκλής, ο Μιλτιάδης, ο Κίμων κ.ά. Ο σημαντικός χαρακτήρας του δήμου της Μελίτης οφείλεται στην άμεση σύνδεσή του με τους χώρους της Πνύκας, της αρχαίας αγοράς και του Αρείου Πάγου αλλά και τη γειτνίασή του με τον ιερό λόφο της Ακρόπολης. Μεγάλης εμπορικής σημασίας, λαξευμένη στον βράχο, η οποία συνέδεε την περιοχή του άστεως με τον Πειραιά διερχόμενη μέσω των Μακρών Τειχών και μίας αταύτιστης πύλης στα δυτικά του Θεμιστόκλειου Τείχους. Η οδός με αφετηρία το λόφο της Ακρόπολης διέσχιζε το δήμο και μέσα από τα Μακρά τείχη κατευθυνόταν στο λιμάνι του Πειραιά. Ο σημαντικός οδικός άξονας εξυπηρετούσε το διαμετακομιστικό εμπόριο και τον ανεφοδιασμό της πόλης σε περιόδους πολιορκίας.
Αφού λοιπόν γνωρίσαμε την ιστορία του τόπου μας και περπατήσαμε σ’ αυτόν το δρόμο, συζητήσαμε με αρχαιολόγους και αναπαραστήσαμε μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς, στο μάθημα της θεατρικής αγωγής, τη ζωή των αρχαίων ανθρώπων, των εμπόρων, των αθλητών και γενικά των πολιτών της Αθήνας. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι μια τέτοια οδός σήμερα θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι η οδός Πειραιώς και φυσικά η Εθνική που καταλήγει στο λιμάνι του Πειραιά κι από κει που πάνε τα εμπορεύματα; Καταρχάς στα λιμάνια της Ευρώπης. Έτσι πήγαμε (ψηφιακά) να γνωρίσουμε την Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι καταρχήν μία ένωση εμπορική. Μελετήσαμε την ιστορία της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα από τις πληροφορίες που δίνει η ιστοσελίδα της Ε.Ε. Παίξαμε τα κουίζ, αναπαραστήσαμε θεατρικά τις ιδέες μας και τις εμπειρίες μας.
Ζωγραφίσαμε τη διαδρομή, δημιουργήσαμε ηλεκτρονική τάξη (εφαρμογή edmodo) και κοινοποιήσαμε τη δράση μας σ’ όλο το σχολείο.
Τα θεατρικά κείμενα που έγραψαν οι μαθητές θα παρουσιαστούν στις 13/6/ 2016 στις 7.30 στο αμφιθέατρο του σχολείου μας, παρουσία όλων.